Potpisani Ugovori o subvencionisanim kreditima

Bez autora
Mar 15 2012

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović i predstavnici deset banaka potpisali su danas ugovore o subvencionisanim kreditima za podsticanje poljoprivredne proizvodnje u 2012. godini. Banke sa kojima su potpisani Ugovori su: Komercijalna banka AD Beograd, Procredit Bank AD Beograd, Banca Intesa AD Beograd, Hypo Alpe-Adria-Bank AD Beograd, Credit Agricole Banka Srbija AD Novi Sad, Poljoprivredna banka Agrobanka AD Beograd, Banka poštanska štedionica AD, KBC banka AD, Agroindustrijsko-komercijalna banka “Aik Banka” AD Niš i Societe Generale Banka Srbija AD Beograd. Cilj ove mere je povećanje prinosa po hektaru. Reč je o dinarskim kreditima sa fiksnom kamatnom stopom od šest posto godišnje i rokom otplate do tri godine. Krediti će moći da se koriste za sve namene u poljoprivrednoj proizvodnji, za razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i stočarstva, kao i za investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i objekte.

Potpisani Ugovori o subvencionisanim kreditimaMinistar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dušan Petrović i predstavnici deset banaka potpisali su danas ugovore o subvencionisanim kreditima za podsticanje poljoprivredne proizvodnje u 2012. godini.

Banke sa kojima su potpisani Ugovori su: Komercijalna banka AD Beograd, Procredit Bank AD Beograd, Banca Intesa AD Beograd, Hypo Alpe-Adria-Bank AD Beograd, Credit Agricole Banka Srbija AD Novi Sad, Poljoprivredna banka Agrobanka AD Beograd, Banka poštanska štedionica AD, KBC banka AD, Agroindustrijsko-komercijalna banka “Aik Banka” AD Niš i Societe Generale Banka Srbija AD Beograd.

Cilj ove mere je povećanje prinosa po hektaru.

Reč je o dinarskim kreditima sa fiksnom kamatnom stopom od šest posto godišnje i rokom otplate do tri godine. Krediti će moći da se koriste za sve namene u poljoprivrednoj proizvodnji, za razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i stočarstva, kao i za investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i objekte.

Za ove kredite moći će da konkurišu fizička lica, nosioci registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica, bez obzira na to da li su uplatila doprinose za socijalno i penziono osiguranje.

Rok za podnošenje zahteva banci za odobravanje kredita 1. novembar 2012. godine.

Ministar Petrović je saopštio da će ove godine većem broju poljoprivrednih proizvođača biti omogućeno da unaprede svoju proizvodnju, uz napomenu da je prošle godine bilo približno 11.000 korisnika ove vrste kredita, dok je ukupan iznos isplaćenih sredstava dostigao 6,5 milijardi dinara.

Vlada Srbije usvojila je 9. marta ove godine Uredbu o podsticanju poljoprivredne proizvodnje putem kreditne podrške kroz subvencionisanje dela kamate u 2012, a iz agrarnog budžeta za te namene obezbeđeno je ukupno 400 miliona dinara.

Ukupno odobreni iznos kredita po korisniku, ukoliko je on fizičko lice i preduzetnik, ne može biti veći od pet miliona dinara, a ukupno odobreni iznos kredita za zemljoradničke zadruge može biti do 15 miliona dinara. Ako je korisnik kredita pravno lice, ukupno odobreni iznos može se kretati do pet miliona dinara, pri čemu može biti povećan do 50 miliona dinara za zadruge i pravna lica ukoliko su sredstva namenjena razvoju stočarstva, odnosno nabavci životinja za tov i hrane za te životinje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik